Kleine zege voor Feyenoord in Kralingen
Datum: 20-08-2017  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord heeft ook de tweede competitiewedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Op bezoek bij stadgenoot Excelsior speelde de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zeker in de tweede helft niet groots, maar ging het er wel met de volle buit vandoor: 0-1. Jean-Paul Boëtius maakte na een fraaie actie van Tonny Vilhena al na achttien minuten de enige goal van de wedstrijd.

Het contrast met 7 mei van dit jaar, toen Feyenoord voor het laatst op bezoek was in Kralingen, was aanzienlijk. Niet alleen qua belangen en entourage – destijds kon Feyenoord kampioen worden, nu was het de tweede competitiewedstrijd – maar vooral ook qua spel. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst had zeker in de eerste helft het duel volledig onder controle en gaf Excelsior vrijwel geen moment het idee dat het zich evenals in de kampioenswedstrijd zou laten verrassen.

Net als vorige week tegen FC Twente was ook in het Van Donge & De Roo Stadion de eerste grote kans direct raak. Waar Jean-Paul Boëtius een week geleden op fraaie wijze aangever was, daar was de vleugelaanvaller nu degene die aan het einde van een fraaie aanval stond. Tonny Vilhena gaf de bal op het juiste moment en de juiste snelheid mee op Boëtius, die vanuit een lastige hoek dodelijk precies was met zijn linkerbeen en zijn eerste officiële goal maakte sinds zijn terugkeer deze zomer.

De combinatie tussen de twee jeugdvrienden was direct een van de weinige uitgespeelde aanvallen die te bewonderen vielen op het Kralingse kunstgras. De kansen om nog voor rust de score uit te breiden, kwamen voort uit toeval of dode spelmomenten, maar waren niet besteed aan Nicolai Jørgensen (van dichtbij naast), Kevin Diks (kopbal naast) en Eric Botteghin (kopbal over).

In vergelijking met ruim drie maanden geleden zag Brad Jones, die weer hersteld was van zijn rugblessure, een stuk minder vaak een Excelsior-speler van dichtbij. Dat had er alles mee te maken dat Feyenoord de verdedigende organisatie met name voor rust prima op orde had, waardoor de snelle Excelsior-aanvallers maar weinig ruimte hadden om in te duiken. De enige keer dat dit voor rust wel gebeurde, hoefde Jones niet in te grijpen omdat Stanley Elbers een teenlengte tekort kwam.

Twintig minuten voor tijd kon Jones wel zijn waarde bewijzen, door een inzet van Milan Massop ma een indraaiende vrije trap van dichtbij te keren. Het was de eerste keer dat Excelsior na rust echt gevaarlijk werd, maar toch kwam de kans niet helemaal uit de lucht vallen. Feyenoord had in de tweede helft namelijk een stuk minder controle over het duel dan in het eerste bedrijf, wat ertoe leidde dat Excelsior steeds een stukje verder opschoof op de helft van Feyenoord. Een gevaarlijke kopbal van Jurgen Mattheij was daar kort na de poging van Massop een gevolg van.

Een ander logische consequentie was dat de thuisploeg meer ruimte weggaf achter de verdediging. Daarvan hoopte Van Bronckhorst met het inbrengen van Bilal Basaçikoglu voor Steven Berghuis en Sofyan Amrabat voor Jens Toornstra te profiteren. Dat lukte echter niet helemaal, zoals Feyenoord in de gehele tweede helft aanvallend gezien onmachtig was. Daarom was het tot het einde toe billen knijpen voor het meegereisde legioen, dat uiteindelijk opgelucht kon juichen om het feit dat Feyenoord na twee duels ‘gewoon’ de volle buit van zes punten heeft.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Slot: ‘Genoeg om voor te spelen in Sittard’
Teamnieuws: Bijlow en Trauner terug in wedstrijdselectie
Slot: ‘Wilden graag laten zien hoe goed we zijn’
Slot kijkt niet naar ranglijst voor Klassieker
Feyenoord wacht midweekse speelronde aan de Dijk

Volgende wedstrijd

Feyenoord  VS  NEC

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20