Feyenoord haalt opgelucht adem in Almelo
Datum: 09-09-2017  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord heeft ook de vierde competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. Op bezoek bij Heracles Almelo was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zaterdagavond lange tijd heer en meester, maar gaf het de overwinning in de slotfase nog bijna uit handen: 2-4. Steven Berghuis (2) en Jean-Paul Boëtius scoorden voor rust, terwijl Sam Larsson zijn debuut opsierde met een doelpunt in blessuretijd. Nicolai Jørgensen viel geblesseerd uit.

Net als twee weken geleden tegen Willem II leek Feyenoord slechts 45 minuten nodig te hebben om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen. Bij rust stond de regerend landskampioen al op een 0-3 voorsprong, die zelfs een stuk hoger had kunnen zijn. Feyenoord was vanaf het eerste fluitsignaal oppermachtig op het kunstgras van het Polman Stadion en creëerde al in de openingsfase meerdere kansen, maar sloeg pas na 22 minuten voor het eerst toe.

Vrijwel direct nadat Nicolai Jørgensen zich geblesseerd had laten vervangen door Michiel Kramer was het raak. Karim El Ahmadi veroverde de bal op het middenveld, waarna Steven Berghuis vanaf de rand van het strafschopgebied fraai raak schoot in de verre hoek. Bij de tweede goal, vervulden zij eveneens een hoofdrol. El Ahmadi zette opnieuw op het juiste moment op de juiste plek druk en creëerde zo een overtalsituatie voor zijn ploeg. Michiel Kramer legde uiteindelijk uiterst precies terug op Berghuis, die vanaf een meter of achttien binnen schoof.

Toen Jean-Paul Boëtius na 33 minuten met een van richting veranderd schot voor 0-3 zorgde, leek Feyenoord ruim voor het einde van de wedstrijd de buit binnen te hebben. Voor de buitenspeler was het een persoonlijke primeur, want nooit eerder scoorde hij in drie Eredivisieduels op rij.

In de tweede helft leek het voor Feyenoord aanvankelijk een kwestie van de wedstrijd uitspelen en vooral heel blijven, met het oog op de eerste Champions League-wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Manchester City. In dat licht bezien zal Van Bronckhorst blij zijn geweest dat hij naast Jørgensen verder geen spelers geblesseerd zag uitvallen. De trainer kon in Almelo namelijk ook al geen gebruik maken van Ridgeciano Haps, die nog te veel last had van een enkelblessure.

Daarom speelde Miquel Nelom zaterdagavond als linksback, terwijl Van Bronckhorst om tactische redenen Jeremiah St. Juste verkoos boven Eric Botteghin. Voor de 20-jarige centrale verdediger, die deze zomer overkwam van sc Heerenveen, was het zijn eerste optreden als basisspeler, iets dat hem goed afging. In het laatste kwart van de wedstrijd gunde Van Bronckhorst ook Sam Larsson zijn eerste speelminuten in het shirt van Feyenoord. De buitenspeler kwam in het veld voor Boëtius en was een van de spelers die na rust een goede mogelijkheid kregen om de score uit te breiden.

Voordat er nog een Rotterdamse goal viel, konden er echter nog twee treffers voor de thuisploeg genoteerd worden. Eerst kopte Reuven Niemeijer binnen nadat Brad Jones de eerste poging van Paul Gladon nog had gekeerd. Dat doelpunt gaf Heracles het geloof dat er nog iets te halen viel en dat geloof werd alleen maar groter toen Niemijer na een overtreding van Diks vanaf de strafschopstip ook de 2-3 maakte.

Daardoor moest Feyenoord in de laatste tien minuten plotseling toch nog alles geven om de vierde overwinning van het seizoen over de streep te trekken. Larsson zorgde diep in blessuretijd – toen Heracles-doelman Bram Castro zijn doel had verlaten – voor opluchting door de bal in het lege doel te schuiven en daarmee voor de 2-4 eindstand te zorgen. Desondanks zal na afloop het gevoel blijven hangen dat de ploeg het zichzelf onnodig moeilijk maakte, ook met het oog op het Champions League-duel van woensdag.