Nieuwe domper voor Feyenoord in thuisduel
Datum: 15-10-2017  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord is er voor de tweede keer op rij niet in geslaagd een thuiswedstrijd te winnen. Nadat drie weken geleden in De Kuip met 0-2 werd verloren van NAC Breda, bleef de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zaterdagavond tegen PEC Zwolle steken op een teleurstellend 0-0 gelijkspel. Na een matige eerste helft kwam Feyenoord na rust beter voor de dag. Gemiste kansen en een gebrek aan geluk zorgden er echter voor dat Feyenoord slechts een punt overhield aan het thuisduel.

Dat het voor Feyenoord geen walk-over zou worden tegen PEC was een scenario waar door velen vooraf al rekening mee was gehouden. De Zwollenaren waren namelijk als de nummer vier van de Eredivisie naar De Kuip gekomen, een positie die verkregen werd door in de eerste zeven duels fris en aanvallend spel te laten zien. Ook in Rotterdam-Zuid begon PEC brutaal, wat al na twee minuten leidde tot een grote kans voor Stef Nijland. De aanvaller werd door Brad Jones dusdanig ver naar buiten gedwongen werd dat hij de bal naast het lege doel schoof.

Toch mocht van Feyenoord meer verwacht worden dan de ploeg voor rust liet zien. Feyenoord had wel een licht overwicht, maar slaagde er niet in PEC met de rug tegen de muur te zetten. Er zat – in vergelijking met de wedstrijd tegen AZ – te weinig verrassing, diepgang en tempo in het spel van de ploeg, waardoor doelman Diederik Boer in de eerste helft niet getest werd. Sam Larsson was wel dicht bij een treffer, maar zijn gekrulde schot verdween langs de verkeerde kant van de paal. Op slag van rust had Tonny Vilhena zijn 150ste wedstrijd in de Eredivisie kunnen opluisteren met een doelpunt, maar de middenvelder had te veel tijd nodig om de trekker over te halen.

Op dat moment stond Renato Tapia al niet meer in het veld. De Peruaans international moest na twintig minuten de strijd staken met een blessure, waardoor Van Bronckhorst noodgedwongen vroegtijdig moest wisselen. Daardoor kreeg Sven van Beek de gelegenheid om zijn eerste speelminuten in de Eredivisie te maken sinds 1 mei 2016, wat hem een luid applaus van het legioen opleverde.

Eenzelfde ontvangst kreeg Nicolai Jørgensen, toen hij na een uur zijn rentree maakte na een hamstringblessure die hem vijf weken aan de kant hield. Het inbrengen van de op het oog getergde Deen in plaats van Jean-Paul Boëtius leek binnen enkele minuten fantastisch uit te pakken, maar Jørgensen had de pech dat zijn inzet tegen de paal verdween. De rebound was vervolgens niet besteed aan Jens Toornstra.

De missers maakten Feyenoord, dat in de tweede helft wel beter voor de dag kwam, alleen nog maar gretiger naar een goal. Die almaar toenemende druk op het doel van PEC resulteerde in de slotfase onder meer in een grote kopkans voor Toornstra, die zijn inzet van dichtbij gekeerd zag worden door Boer. Het bleek de laatste grote mogelijkheid, waardoor Feyenoord voor de tweede keer op rij een teleurstellend resultaat behaalde in een thuiswedstrijd. Door het gelijkspel kwam Ajax langszij, waardoor beide ploegen volgend weekend met evenveel punten aan de Klassieker in De Kuip beginnen.