Heersend Feyenoord haalt uit op Het Kasteel
Datum: 17-12-2017  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord heeft zondagmiddag met speels gemak de stadsderby tegen Sparta Rotterdam gewonnen. Op Het Kasteel was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst heer en meester, wat resulteerde in een klinkende 0-7 overwinning. Tonny Vilhena (2), Dylan Vente en Jeremiah St. Juste vonden al voor rust het net, waarna Renato Tapia, Steven Berghuis en Bilal Basaçikoglu in de tweede helft voor de eindstand zorgden.

Feyenoord kende een droomstart op Het Kasteel, waar het de afgelopen vier edities niet had gewonnen maar deze zondagmiddag vanaf het eerste moment heerste. Binnen een kwartier stond de ploeg van Van Bronckhorst op een 0-3 voorsprong, die werd ingeleid door een vroege goal van Tonny Vilhena. De middenvelder liet na drie minuten een vlammend afstandsschot van zijn voet vertrekken, dat als een granaat insloeg achter doelman Roy Kortsmit.

Vilhena profiteerde binnen het half uur nogmaals van het feit dat Sparta veel tegengoals krijgt van buiten het strafschopgebied, want na 28 minuten vond hij nogmaals het net met een afstandsknal. Zijn goal betekende al de 0-4, omdat het uitstekend spelende Feyenoord in de periode daarvoor uiterst effectief te werk was gegaan.

Dylan Vente, de vervanger van de afwezige Nicolai Jørgensen (familieomstandigheden), had na acht minuten al voor 0-2 gezorgd. De spits luisterde zijn basisdebuut in de Eredivisie op met een prima kopgoal op aangeven van Jean-Paul Boëtius en werd met zijn 18 jaar en 222 dagen de jongste doelpuntenmaker van Feyenoord in de Eredivisie sinds Tonny Vilhena op 10 februari 2013 tegen AZ scoorde (18 jaar en 38 dagen).

Ook bij de volgende gevaarlijke aanval was het raak: Jeremiah St. Juste schoof de bal in het lege doel nadat Steven Berghuis op Kortsmit was gestuit. Daarmee stond Feyenoord binnen vijftien minuten op een zeldzaam comfortabele 0-3 voorsprong. De enige andere keer dat Feyenoord binnen een kwartier met drie doelpunten verschil voorstond in een Eredivisiewedstrijd was namelijk op 7 oktober 1973, tegen De Graafschap (eindstand 5-7).

Na rust ging Feyenoord vrolijk verder met scoren. De tweede helft was nog geen drie minuten oud of Renato Tapia tekende met het hoofd voor 0-5 uit een afgemeten corner van Berghuis. Daarmee was de buit definitief binnen, al twijfelde er – gezien de overmacht van Feyenoord – op dat moment waarschijnlijk al niemand op Het Kasteel meer aan een zege voor ‘Zuid’.

Na de vijfde goal was Feyenoord nog niet klaar. Berghuis pikte twintig minuten voor tijd ook nog zijn goaltje mee door binnen te tikken na een snelle uitval met Boëtius en Vente, die zo ook nog een assist achter zijn naam kreeg. Het slotakkoord was voor invaller Bilal Basaçikoglu die de bal handig over Kortsmit heen wipte en vervolgens alle tijd had om in het lege doel te koppen.

Omdat Feyenoord in verdedigend opzicht geconcentreerd bleef spelen en Brad Jones de spaarzame pogingen van Sparta uit zijn doel hield, eindigde de ploeg de wedstrijd bovendien zonder tegengoal en keerde het daardoor met een extra lekker gevoel terug naar Rotterdam-Zuid. Het was de grootste uitzege in de Eredivisie sinds 9 mei 1976, toen Feyenoord met 1-8 bij FC Den Haag won.