Feyenoord breekt de ban in Zwolle
Datum: 19-03-2018  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord heeft zondagmiddag in Zwolle afgerekend met twee negatieve reeksen. De ploeg van hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst boekte voor het eerst sinds 2003 een zege (3-4) op PEC Zwolle in het MAC3PARK Stadion en maakte zo een einde aan een periode met vijf uitwedstrijden zonder zege in dit Eredivisieseizoen. Robin van Persie, Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena waren trefzeker voor Feyenoord, dat door de zege FC Utrecht passeerde op de ranglijst en nu de nummer vier is van de Eredivisie.

Robin van Persie was fit genoeg bevonden om te starten, nadat hij door de naweeën van een teeninfectie bij de competitiewedstrijd tegen AZ (2-1) nog negentig minuten op de bank zat. Dat de routinier zich weer goed voelde, liet hij al snel blijken. Nog voor de eerste tien minuten in Zwolle voorbij waren, opende hij de score.

Als aanvallende middenvelder kroop Van Persie naar het centrum van het strafschopgebied, waar hij de bal ontving na een mooie aanval via de buitenspelers Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis. Laatstgenoemde legde af en tekende zo voor al weer zijn tiende assist van dit competitieseizoen. Voor Van Persie was het zijn eerste Eredivisietreffer op kunstgras.

Koelbloedige Van Persie
Vijf minuten later was het alweer raak voor Van Persie. en opnieuw was een belangrijke rol weggelegd voor Boëtius. De flankspeler reageerde alert op een slordige inspeelpass van Sepp van den Berg, snoepte Ryan Thomas de bal af, kapte zich in het strafschopgebied langs Van den Berg en legde de bal panklaar neer voor Van Persie. Die rondde op zijn beurt koelbloedig af met zijn linker en tilde zijn seizoenstotaal naar vier doelpunten: 0-2.

Een betere start kon Feyenoord zich niet wensen in het MAC3PARK Stadion, met daarin 500 Feyenoord-supporters in het uitvak. De meegereisde supporters hadden echter ook gezien dat PEC Zwolle een minuut voor de openingsgoal viel de eerste kans van de wedstrijd had gekregen. Youness Mokhtar kreeg de bal na miscommunicatie tussen Karim El Ahmadi en doelman Brad Jones voor zijn voeten, maar lobde de bal over het doel.

Volledige controle
Veel verder dan die enorme kans voor Mokhtar kwam de thuisploeg voor rust niet meer, want Feyenoord had de volledige controle over de wedstrijd. Pas na de pauze leek PEC Zwolle weer wat beter in de wedstrijd te komen, toen ineens ook de naam van Karim El Ahmadi op het scorebord kwam te staan.

De aanvoerder loste een schot van afstand dat houdbaar leek voor PEC-doelman Diederik Boer, maar dat in de praktijk niet was: 0-3. Lang kon de middenvelder niet genieten van zijn tweede competitiedoelpunt van dit seizoen, gemaakt in de 51ste minuut, want amper een minuut later moest ook Jones een bal uit zijn net vissen. Mustafa Saymak stond aan het eind van een vlot lopende aanval van de Zwollenaren en liet Jones met een schot in de linkerbenedenhoek kansloos.

Zwols offensief, maar Vilhena scoort
De doelpuntenmaker gaf daarmee het startsignaal voor een Zwols offensief, dat de formatie van trainer John van’t Schip meerdere kansen opleverde. De grootste was na een kleine zeventig minuten spelen voor Thomas, die de alerte Jones op zijn weg naar het doel vond.

Feyenoord was de grip op het duel weliswaar een beetje kwijt in de tweede helft, maar liep toch nog verder weg bij PEC Zwolle. In de 79ste minuut tikte Tonny Vilhena de 1-4 binnen op aangeven van Berghuis. Het was al weer zijn negende competitiedoelpunt, gelijk aan zijn volledige productie in zijn laatste drie Eredivisieseizoenen.

Spannende slotfase
Invaller Piotr Parzyszek bracht de spanning in de wedstrijd in de slotfase nog volledig terug, door PEC Zwolle in de 85ste minuut vanaf de strafschopstip – na een lichte overtreding van Boëtius - naar 2-4 te schieten. Drie minuten later tekende diezelfde Parzyszek voor de 3-4. Na nog ruim zeven minuten strijden was de belangrijke uitoverwinning voor Feyenoord uiteindelijk toch een feit en nam de formatie van Van Bronckhorst eindelijk weer drie punten uit Zwolle mee naar Rotterdam.