Effectief en strijdlustig Feyenoord verschalkt FC Porto
Datum: 03-10-2019  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord heeft op een heerlijke wijze de eerste overwinning in de groepsfase van de Europa League geboekt. FC Porto werd donderdagavond in een kolkende Kuip met 2-0 verslagen. De Portugezen kregen legio kansen, maar het strijdlustige team van Jaap Stam was slagvaardiger en hield de drie punten daardoor in Rotterdam.

FC Porto is een tegenstander van formaat, maar Feyenoord zou zich niet laten afbluffen in eigen huis door de Portugese grootmacht. Dat was de boodschap die hoofdcoach Jaap Stam vooraf verkondigde en hij kreeg gelijk. Zijn spelers gingen voor elkaar door het vuur en zorgden samen met het legioen voor een ouderwets Europees avondje in De Kuip.

Feyenoord was zelfs zo overtuigd van de eigen voetballende kwaliteiten, dat het de bezoekers voor rust meermaals in de problemen bracht met gevaarlijke aanvallen. Door de snelheid van de aanvallers en de power op het middenveld en in de defensie werd FC Porto geregeld teruggedrongen op eigen speelhelft.

Toch zou de openingstreffer pas na rust vallen. Jens Toornstra was in de 49ste minuut de gevierde man. Hij was het eindstation van een goede aanval, die via Steven Berghuis, Ridgeciano Haps en Sam Larsson liep. Berghuis verlegde het spel van rechts naar links, Haps liet lopen en het schot van Larsson werd gekeerd. De rebound was voor de Zweed, maar hij gaf de bal perfect voor op Toornstra. Die volleerde technisch heel fraai binnen: 1-0.

Feyenoord kreeg daarna weliswaar kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar het mocht een klein wonder heten dat FC Porto niet tot scoren kwam. De Portugezen raakten twee keer de lat, schoten van enkele meter tegen de paal of over en slaagden er maar niet in om Kenneth Vermeer te verschalken. En juist dat leek er voor te zorgen dat Feyenoord weer sterker werd.

De Kuip schudde op haar grondvesten toen Rick Karsdorp tien minuten voor tijd wél het doel vond. De rechtsback pikte een bal op rondom de middenlijn en begon aan een dribbel richting het centrum. Die bracht hem plots oog in oog met doelman Agustin Marchesin. De goalie kon nog wel in de baan van het schot van Karsdorp komen, maar tegenhouden lukte niet meer.

Doordat FC Porto ook na de 2-0 de bal niet meer in het doel kreeg, mede door een sterk keepende Vermeer en goed verdedigend werk van het volledige team, boekte Feyenoord de eerste zege in de groepsfase. Na twee speelronden staat Feyenoord – net als FC Porto, Young Boys en Rangers FC – op drie punten. Het team van Stam heeft wel het beste doelsaldo (+1).