Feyenoord haalt opgelucht adem in Leeuwarden
Datum: 20-12-2019  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord heeft zich ten koste van SC Cambuur geplaatst voor de achtste finales van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. De jarige Steven Berghuis scoorde weergaloos, maar de thuisploeg kwam vanaf de strafschopstip langszij. Marcos Senesi zorgde voor een late ontsnapping in Leeuwarden: 1-2.

SC Cambuur ging het bekerduel met Feyenoord met veel zelfvertrouwen in. De Friezen gaan aan kop in de Keuken Kampioen Divisie en zijn daar gekomen met goed voetbal. Dat lieten ze donderdagavond ook tegen Feyenoord zien.

De thuisploeg maakte het de ploeg van Dick Advocaat namelijk knap lastig met snelle (tegen)aanvallen en het was met name aan doelman Kenneth Vermeer te danken dat Feyenoord de rust haalde met een 0-0 stand.

Na wat tactische omzettingen in de rust – Feyenoord ging wat compacter spelen om de ruimtes kleiner te maken – kwamen de bezoekers een stuk beter in de wedstrijd. Dat resulteerde in een paar kansjes, zonder dat SC Cambuur echt omver werd geblazen.

De individuele klasse van Steven Berghuis maakte in de 67ste minuut het verschil. De captain kapte zoals wel vaker vanaf rechts naar binnen en haalde met zijn linker verwoestend uit. Zijn schot landde in de linkerbovenhoek: 0-1.

Lang kon Feyenoord niet genieten van die bevrijdende treffer, want in de 75ste minuut kwam SC Cambuur alweer langszij. Renato Tapia schopte tegen het standbeen van Delano Ladan aan en Robin Maulun pakte het cadeautje uit. Jens Toornstra was daarna met een pegel, die via de onderkant van de lat op de doellijn kwam, dichtbij de 1-2, maar die viel pas in de 86ste minuut.

Door de late goal van Marcos Senesi trok Feyenoord alsnog aan het langste eind. De Argentijnse verdediger zette de aanval zelf op, ging mee naar voren toen Luis Sinisterra de achterlijn opzocht en kreeg de bal na een overstapje van Berghuis. In twee instanties kreeg Senesi de bal in het doel en met die goal kroonde hij zich tot matchwinner.

Door de 1-2 zege schaart Feyenoord zich bij de laatste zestien ploegen in het bekertoernooi. Er wordt zaterdagavond geloot voor de volgende ronde. Komende zondag speelt Feyenoord de laatste wedstrijd van 2019 tegen FC Utrecht. Er wordt om 14:30 uur afgetrapt in Stadion Galgenwaard.