Heldenrol Dessers op knotsgekke avond
Datum: 25-11-2021  Bron: feyenoord.nl
Feyenoord heeft zich donderdag als groepswinnaar geplaatst voor de knockout-fase van de Europa Conference League. Op een knotsgekke avond in Praag was Cyriel Dessers weer eens de gevierde man aan Rotterdamse zijde, door het tiental Feyenoorders in blessuretijd naar het benodigde punt te koppen (2-2).

Vooraf was al duidelijk dat Feyenoord op bezoek bij Slavia Praag aan een punt genoeg zou hebben om groepswinst veilig te stellen, maar na een avond vol rampspoed leek die missie te mislukken. In een sfeervol Sinobo Stadium ging zo’n beetje alles mis wat er maar mis kon gaan en stond het bij het ingaan van de blessuretijd 2-1 voor de Tsjechen.

Ongelukkig verliep de avond vooral voor Ofir Marciano, die er niet goed uitzag bij de twee tegengoals. De eerste viel al binnen het kwartier en die tegenvaller werd enkele minuten later opgevolgd door het uitvallen van Bryan Linssen. De spits zag niet meer goed en moest zich laten vervangen door Cyriel Dessers. Tot overmaat van ramp kreeg Guus Til tien minuten voor rust direct rood na een tackle.

Het enige goede nieuws van de eerste helft was dat Feyenoord erin slaagde de achterstand weg te poetsen. Dessers bewees weer eens zijn waarde als invaller, toen hij na terugleggen van Jens Toornstra knap de rust bewaarde en na een goed kapbeweging met links hard de gelijkmaker binnen schoot.

Met een man minder ging Feyenoord in de tweede helft in de overlevingsmodus. Dat ging lang goed, tot Marciano aan schot van afstand niet afdoende onder controle kreeg en de ploeg opnieuw in de achtervolging moest. Het tiental Feyenoorders knokte alsof hun leven er vanaf hing, maar leek niet meer in staat de gelijkmaker af te dwingen.

Dat het toch nog anders afliep, was te danken aan de dekselse Dessers. De spits trad niet voor het eerst op als redder in nood en kopte – deze keer niet in de tweede maar derde minuut van de blessuretijd – uit een voorzet van collega-invaller Lutsharel Geertruida de 2-2 binnen. Dat leidde tot een explosie van vreugde op het veld, bij de bank en uiteraard in het uitvak, in de wetenschap dat met het doelpunt plaatsing voor de achtste finales van de Europa Conference League een feit is.